Novi Sad
10.05.2015.
17:49 > 19:17
Oko 100 Novosađana okupilo se na Trgu slobode na protestu protiv obavezne vakcinacije dece.
  • G

    14.05.2015 12:21
    @Samo Ako Im - u pravu ste. A prekjuče je bila prisilna osnovna škola. Sve što je prisilno ne miriše na dobrobit, pa pogledajte danas dokle nas je dovela ta prisila. Imamo samo 30% nepismenih (istina pretežno starijih i u većim brojevima iz pojedinih nacionalnih grupa) i više niko ne oboleva od dečje paralize. Bezobrazluk.
  • Samo ako im

    14.05.2015 04:50
    dopustite

    DANAS prisilna vakcinacija,
    SUTRA prisilno čipovanje...

    A sve što je prisilno,ne miriše na dobrobit...
  • Miki24

    13.05.2015 15:48
    @Anonimus

    Kao i za muslimane, opet nije istina i da Amishi nikako ne vakcinisu svoju decu.

    "Ken Reibel, of the blog Autism News Beat stated that, "The idea that the Amish do not vaccinate their children is untrue.”
    http://web.archive.org/web/20130627141910/http://autism-news-beat.com/archives/29

    "a 2006 study by researchers from the CDC, based on a survey sent to residents of the largest Amish community in Illinois, concluded that the Amish may not object to vaccines very often, and that when they do so, it may not be for religious reasons.Despite these figures, significant pockets of lower vaccination rates do exist"

    Istina je da se vakcinisu manje, ali isto tako i zive zivot drugaciji od nas sa manje stresa, ne koriste pesticide, zdravije se hrane, vise su fizicki aktivni, ranije dobijaju decu, imaju ogranicenu genetsku raznovrsnost (usled cega oboljevaju vise od nekih drugih bolesti)itd..

  • Mile Lale

    13.05.2015 13:23
    koji vam je?
    Ne razumem zasto se svadjate ko nenormalni? Necete da vakcinisete decu? Ok, ne morate. Eto vam pa protestujte, radite sta znate... Moja su vakcinisana. I ja sam vakcinisan i nista mi ne fali. Vreme ce pokazati ko je bio u pravu. Aj zdravo.
  • G

    13.05.2015 13:01
    @Anonimus
    Vaše laži na ovim stranama:
    - Amiši su otporni na sve bolesti". Laž, članak koji ste naveli a naročito taj članak u originalu govori isključivo o astmi i alergijama, i to ne da su otporni nego da se kod njih javlja u manjem broju nego u ostatku populacije. To je citat tog naučnika a ne vaš lažni citat da su "otporni na sve bolesti".
    - Amiša ima više miliona. Laž, ima ih oko 200 hiljada.
    - "Nijedno dete Amiša zabeleženo sa autizmom". Laž, u vestima se nalazi konkretan slučaj 3 deteta od kojih su 2 vakcinisana. Nisam tražio konkretnu studiju, kako je anomalija već poznata u medicini sigurno postoji.
    - Amiši se ne vakcinišu jer im vera to ne dozvoljava. Laž, njihova vera sa time nema veze, manja stopa vakcinacije dolazi iz drugih razloga.
    - "Šerijat zabranjuje vakcine". Laž, u šerijatskim zemljama nisu zabranjene vakcine.
    - "Vakcinacija zabranjena u Vijetnamu, Šri Lanki, Butanu i Pakistanu". Laž, jedna vakcina je privremeno bila zabranjena pre godinu ipo dana, zbog bojazni o posledicama usled nekoliko sumnjivih slučajeva a ne izmišljenoj smrti 50% vakcinisanih.
    - "Nosioci zaraze su sveže vakcinisani". Laž. "Žive vakcine" ne sadrže obične nego viruse koji nemaju sposobnost umnožavanja, te time vakcinisani ne može da nekoga zarazi.
    Smrt novorođenčadi u BiH uopšte nije dokazana da je posledica vakcinacije. Nemam ništa protiv da prihvatim da je neka vakcina loša ako se tako dokaže, mnogi su lekovi u istoriji imali takvu sudbinu, no kad to izjavi lice koje je saopštilo toliko laži i dezinformacija, sumnjao bih i da izjavite da je 1+1=2 jer ste se svojim lupetanjima u potpunosti diskreditovali.
  • 13.05.2015 11:41
    @G: Samo da ste pročitali članak do kraja koje sam postavio, ne biste tvrdili suprotno javnoj činjenici koje su objavljene tamo. Uvek ću pre verovati jednom stručnjaku-naučniku sa imenom i prezimenom, u ovom slučaju Mark Holbrejhnu koji stoju u tom članku, neko jednom anonimusu sa interneta koji izmišlja. Ja samo citiram tog naučnika i ne pravim se ja pametniji od tog naučnika negirajući njegovo otkriće. Hoćete da kažete da i u BIH kada je umrlo preko 2000 beba, da je to izmišljeno? Barem to lako proveriti ako imate nekog tamo. Zabrana vakcinacije uvek je bilo posle velikog broja stradalih, a ne pre. Ali naravno nekima lakše lagati nego prihvatiti istinu i činjenice.
  • Nadja

    13.05.2015 10:55
    Neki se ovajdili
    Od price o vakcinama,neki se bas ovajdili.Treba vakcinisati decu sa proverenim vakcinama,koje smo i sami primili,i od zaista neizlecivih bolesti od kojih su deca umirala.Nove vakcine ne bih davala svojoj deci,dok ne prodje bar nekoliko godina i vide se svi nus efekti u praksi.Strucnjaci mogu da pricaju ono sto procitaju( veliki uticaj farmakomafije) i ono od cega imaju koristi.BITI POSTEN LEKAR-STRUCNJAK U SRBIJI=BEDA
  • G

    13.05.2015 09:43
    @Anonimus - da ponovim još jednom ako još uvek niste razumeli: prekinite da lažete.
    Uzeli ste članak koji govori o dosta manjem broju slučajeva ASTME I ALERGIJA kod Amiša u odnosu na ostatak populacije, i ovde interpretirali da su "Amiši otporne na sve bolesti". Da li razumete šta znači reč "laž" i laganje koje treba da prekinete? Astma i alergije NISU SVE BOLESTI KOJE POSTOJE. Ako ste glupi pa mislite suprotno, obrazujte se. Upravo vi "gospodine" mislite da ste pametniji od naučnika - prvo što izmišljate gluposti o vakcinama koje nisu napravili marsovci nego (nemojte se sada zaprepastiti pa umreti od muke) naučnici, a potom ste uzeli studiju jednog naučnika i, pametniji od njega kakvi jeste, od nje napravili potpuno drugi zaključak. Evo i po treći put ako vam još uvek nije jasno: prekinite da lažete.
    Jesu zabranili vakcine zbog bojazni od posledica nakon nekoliko medicinskih slučajeva koje su povezivali sa vakcinama, a ne 50% smrtnih slučajeva odakle vam uopšte takva ideja? Ajde da vidimo gde ste to "proguglali" i pronašli 50% smrtnih slučajeva od vakcina? Hoćete li i četvrti put? Prekinite da lažete!

  • 13.05.2015 06:33
    @G
    Rezultati švacarskog naučnika ukazuju na to da su Amiši otporne na sve bolesti. I nikako se ne vakcinišu. A ne kako ti tvrdiš kako su bolesna i naređao brdo laži i gluposti. Verovatno misliš da si pametniji i od naučnika. Značu upravo se ti služiš lažima. Evo pročitaj:
    "Deca Amiša imuna na moderne bolesti"
    http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/223455/Deca-Amisa-imuna-na-moderne-bolesti

    A što se tiče zabrane vakcinacije u Pakistan, Vijetnam, Šri Lanci i Butan, to se dogodilo otprilike oko pre godinu dana, i nisu zabranili vakcinaciju zbog bojazni od posledica, već stvarno je došlo do smrtnosti dece i do 50%. I kako znaš da je ukidana zabrana vakcinacije posle godinu dana i da su roditelji ponovo nasrnuli na vakcinu ne bi li rizikovali opet život dece? Samo da si progooglao našao bi tu vest i video bi koliko si slagao. Dalje neću ni da komentarišem kada se neko služi lažima.
  • Miki24

    13.05.2015 01:12
    @NEUTRALAN

    Neke vakcine JESU obavezne i u Francuskoj, Belgiji, Italiji.. kao sto je na primer Polio vakcina. Proveri i sam.
  • Miki24

    13.05.2015 01:09
    @Anonimus
    "U svim muslimanskin zemljama gde se strogo pridržavaju Šeriatskog zakona, jer Šeriatski zakon strogo zabranjuje vakcinu."

    Ovo je potpuno pogresno,zapravo broj vakcinisah tamo uglavnom prelazi 95% Razlog je gorko iskustvo tih zemlja koje su imali 50-tih i 60-tih kada su tamo vladale sve moguce bolestine. Cak se i na hadziluk ne moze otici ako nisi primio odredjene vakcine.
    http://www.saudiembassy.net/services/Hajj_and_Umrah_Health_Requirements.aspx
  • Jana

    12.05.2015 21:15
    za slobodu izbora
    potpuno razumem ove nesretne ljude koji ne vide dalje od ociju... takav je mentalitet naseg naroda gledaju samo napred...ne gledajuci siru sliku o svemu pa i o vakcinama doveli su do toga da nam drzava i bude takva kakva jeste jadna i bedna, a o zdravstvu necu ni da pricam... Naravno da sam bila na protestu jer ne verujem nasim lekarima.... svi bi da vakcinisu moje dete, a nijedan nije u stanju ili ne zna da mi da adekvatan odgovor na moja pitanja vezana za vakcinu... prvo lupetaju kako su sve vakcine bezbedne pa kad im ja navedem neke cinjenice vezane za vakcine e onda ide prica pa znate bolje da odete da kupite vakcine te su bolje od nasih ( iako svi znamo da ne postoje vise nase vakcine )... Svako ko smatra da je vakcina prava stvar za njegovo dete neka izvoli ima sad za njih specijalno 5u1 za godinu dve verujem bice i vise ...MOJE dete ostavite na miru nema potrebe za ubrizgavanjem bilo cega jer je savrseno zdravo... Deca vam se dernjaju dan noc iskacu im razne zlezde puni nekih alergija i osipa u najboljem slucaju ali ok ako je to za vas normalno samo izvolite...moje nevakcinisano dete nema takvih problema i zelim da tako ostane!!!
  • G

    12.05.2015 16:09
    @Anonimus - ne, nisam zadovoljan jer ste izmislili potpune gluposti koje pokušavate da poturate kao činjenice.
    Bezočno ste slagali da je vakcinacija zabranjena u Vijetnamu, Šri Lanki, Butanu i Pakistanu. Uzeli ste događaj od pre par godina kada je privremeno bio zabranjen jedan tip vakcine zbog bojazni o posledicama, i pokušavate da ga predstavite kao da je u tim zemljama vakcinacija zabranjena, i to paradoksa radi iz religijskih ubeđenja, a od tih zemalja je samo Pakistan muslimanska zemlja i ta zabrana važi samo u delu koji kontrolišu talibanski ekstremisti koje sam već pomenuo. Eno, Saudijska Arabija, Iran, to su zemlje u kojima je na snazi striktan šerijatski zakon, i jesu li zabranjene vakcine u tim zemljama? Prekinite da lažete i lupetate.
    Amiša ima oko 200 hiljada, kakvih više miliona? I nije tačno ni da nemaju decu sa autizmom, imaju, štaviše to je poznata medicinska anomalija da je u njihovoj populaciji manje obolelih od autizma od ostatka stanovništva. Ovo toliko ne čudi obzirom na stil života, kao i na činjenicu da stvaraju potomstvo samo sa pripadnicima svojih komuna te imaju ograničen genetski odabir usled čega i imaju dosta veći procenat obolelih od naslednih bolesti, prvenstveno sindroma patuljastog rasta. Prekinite da poturate laži kao činjenice.
  • 12.05.2015 15:53
    Stvarno žalosno.
    @neverovatno - ...

    Nemoj da se jediš. To su te prepotentne ovce bez mozga koje slušaju isključivo svog pastira, i nemaju svoje ja pa da odluku donesu sami, zato i ponižavaju druge.
  • Lakrdija

    12.05.2015 15:46
    @Neverovatno
    Hahaha, ako kaze zena da je farmaceut onda cemo joj vjerovati :D ovo je ipak internet, tu svi govore istinu...anonimno :D
    Farmaceut je koliko je i sladjana velkov ljekar
  • neverovatno

    12.05.2015 14:31
    ...
    Ne mogu da verujem sta ovde citam! U stanju ste zeni da osporite diplomu samo zato sto nema isto misljenje kao vi o vakcinama. Jedan hrabri farmaceut se protivi vakcini i to javno kaze, a vi koji verovatno i niste medicinske struke osporavate joj diplomu! Pa kuda ide ovaj narod!! ljudi imaju pravo na svoje misljenje i da sami odlucuju o svom zivotu i svog deteta.
    Kad vakcinisano dete oboli od teskog oboljenja lekari ne preuzimaju odgovornost vec vam kazu da to prihvatite jer se desava!!
  • NEUTRALAN

    12.05.2015 12:59
    nisa upucen u temu ali jedna stvar mi bode oci a to je Zasto je vakcinacija oabvezna samo u zemljama nekadasnje centralne i istocne evrope (jugoslavija, rumunija,bugarska,grcka, cehoslovacka,amdjarska,poljska) a nije na zapadu(njemacka,francuska,britanija )
  • 12.05.2015 11:00
    Poslušajmo je
    "Dipl farmaceut- - prisustvovala skupu"

    Najzad neko ko je kompetentan da govori o vakcini. Sit sam "pametnih" koji misle da bolje znaju i od stručnjaka, a ne znaju ni sastav vakcine, ali zato znaju da galame kako mora da se vakciniše.
  • 12.05.2015 10:51
    @G "Nije tačno da Amišima vera ne dozvoljava vakcinaciju,......

    Amiši odbijaju ne samo vakcinu, već i sve lekove moderne medicine, modernu tehniku, moderne alate, sve. Ajde malo istraži da ne bi morao genijalcima da postavljam link o njima. I zaista, ima ih više miliona a ni jedno dete zabeleženog sa autizmom. Zdrav život, zdrava prirodna hrana i svakodnevna fizička aktivnost ih čini otpornim na sve bolesti modernog doba.
  • 12.05.2015 10:43
    @G "možete li da navedete u kojim je to zemljama zabranjena vakcinacija........"

    U svim muslimanskin zemljama gde se strogo pridržavaju Šeriatskog zakona, jer Šeriatski zakon strogo zabranjuje vakcinu. I ne pominji Afričke zemlje kao što je Nigerija kao mesto epidemije zbog ne vakcinisanja. Nije više ni tajna da Amerikanci i UN vrše eksperimente nad populacijom tamo sa virusima u Afričkim zemljama kao što je Nigerija. Šta misliš zašto se odjedanred ćuti o Eboli? Pa bio nedavno skandal da su Afrikanci odande proterali crveni krst jer su upravo oni namerno zarazili populaciju virusima radi nekakvog testa. Inače petovalentna vakcina je zabranjena u četiri zemlje zbog povećanja smrtnosti dece za čak 50 odsto. A to su zemlje Pakistan, Vijetnam, Šri Lanka i Butan. Jeli zadovoljan?
  • Mastodont

    12.05.2015 10:35
    @Anonimus
    'Sve vas koji ste tako puni jeda,gorčinei besa prema drugom ljudskom biću samo zato što ne misli isto kao i vi,oterala bih na goli otok da tucate kamen ma kojoj god grupi pripadali.'

    Аhahahahahahaha, pa ovo je neprocenjivo. Sedi baba jedan.
  • Ma bas

    12.05.2015 10:04
    @Dipl farmaceut
    Ti si farmaceut kao sto sam i ja astronaut. Sto bi rekli: sto je babi milo....
  • Dipl farmaceut-

    12.05.2015 08:32
    prisustvovala skupu
    Samo da pozdravim sve one koji ove divne roditelje koji se bore za svoju decu nazivaju-neobavestenim,neobrazovanim, nepismenim,glupim,primitivnim...Ja sam magistar farmacije i nisam vakcinisala svoju decu jer znam sastav vakcina i sta moze ( ne mora) da ima se desi od istih, a bolesti od kojih stiti nisu zivotno ugrozavajuce. Neinformisani pisu o tome kako ce nevakcinisana deca zaraziti vakcinisanu, nelogicno zar ne? Farmacija vlada ovim svetom! pitajte svog pedijatra da vam navede sastav vakcine pre nego sto je da detetu- sigurna sam da ce reci da nije njegova struka da poznaje sastav. podignite malo glavu iz tog mraka i pocnite da citate naucne studije ( ne finansirane od farmaceutskih kompanija) pa ce vam biti jasno sta ovi ljudi na trgu rade. Oni su mnogo ispred vas jer su se usuditi izaci iz sistema. Jos jednom veliki pozdrav hrabrim roditeljima, samo tako nastavite!!!
  • G

    12.05.2015 07:58
    Nije tačno da Amišima vera ne dozvoljava vakcinaciju, to je podložno interpretaciji pojedinca. Odabrali ste specifičnu grupu ljudi koji žive u zatvorenim komunama, naravno da u njihovoj populaciji neće vladati bolesti na isti način kao u gradskim i urbanim sredinama. Pa prošle godine je bilo u vestima da su baš oni imali epidemiju boginja. Posebna je priča to što je u njihovoj populaciji autizam redak, obzirom na specifičnosti načina na koji žive i stvaraju potomstvo, kao i toga da još uvek nije sasvim jasno zašto autizam nastaje.
    Pokazujete visok stepen neznanja o tzv. "živim vakcinama". Živa vakcina ne znači da se u njoj nalazi živ nepromenjen virus, žive vakcine se prave od živih virusa koji nemaju sposobnost umnožavanja u ljudskim ćelijama što se postiže odgovarajućim postupkom. Kada ste videli da je vakcinisana osoba dobila iste simptome kao osoba zaražena "prirodnim" putem? Odakle vam uopšte ideja da vakcinisana osoba može nekoga da zarazi usled primljene vakcine, kada ste i gde to pročitali?
    Smatram da je veoma opasno što ste u potpunosti uvereni da ste pametniji od lekara, a niste kompetentni. Opasno za vašu decu i vas same u prvom redu, a potom i one koji dolaze sa vama u kontakt - vi ne živite na planini daleko od drugih ljudi da možete tako da se ponašate. Ima dosta lekova koji imaju sporedne efekte, ali koji kao takvi ne nadmašuju njihovo pozitivno dejstvo. To je kompromis koji moramo da prihvatimo, a ne da se molimo Bogu za izlečenje kad bolest nastupi.
  • 11.05.2015 21:25
    Kad pročitam sve ove komentare shvatim koliko smo mi ljudi zapravo skotovi koji se mrze i ujedaju. Sve vas koji ste tako puni jeda,gorčinei besa prema drugom ljudskom biću samo zato što ne misli isto kao i vi,oterala bih na goli otok da tucate kamen ma kojoj god grupi pripadali.
    Aj oladite svi sa tom mrznjom,živite i pustite druge da žive. Sve ove godine niko nikog nije zarazio i sad ce od jednom vakcinisan ili nevakcinisan da zarazi ovog drugog. Važi.
  • 11.05.2015 20:43
    INFORMIŠITE SE!
    NEVAKCINISANI NISU NOSIOCI ZARAZE!
    Nosioci zaraze su sveže vakcinisani.Ako vam neko ubaci zivi virus u telo zar nije logicno da ste Vi ti koji ste nosioci. Ono sto nasi lekari nikom ne govore a obaveza im je: Da NE posecujete osobe koje su sveze vakcinisane zivim vakcinama!Prema savetima zvanične medicine ne bi trebalo da provodite vreme, posebno ne u zatvorenim prostorijama zajedno sa sveže vakcinisanim odraslim osobama ili sveže vakcinisanom decom. "Dobri" beli mantil treba da kaže: 'sada ste nosilac zaraze, izbegavajte kontakt sa decom, starijim osobama, trudnicama i sl.?
    Da li znate da ne treba da koristite Aspirin?
    Nemate pojama, nasi lekari ne citaju uputstva, smatraju da su Bogom dani ako su fakultet zavrsili pre 20god. a to sto Vam kazu kako su redovno na seminarima, kako se edukuju :) to im farmaceutske kuce placaju putovanja da bi gospodje shopingovale ... e moji Srbi ...proverite koje bolesti imaju Amishi ... njima vera ne dozvoljava vakcinaciju ...
  • siniša

    11.05.2015 19:25
    sangejzingom protiv obavezne vakcinacije
  • Posmatrač

    11.05.2015 18:46
    Sasvim je legitimno...
    ... da se dete ne vakciniše, ako postoje jasne medicinske indikacije da je rizik od vakcinacije veći nego korist od vakcinacije.
    Medicinske indikacije nisu "imam slobodu izbora" i/ili "naš'o sam na Internetu" i/ili "baš mi kažu u komšiluku".
    Pored toga, masovnija pojava autizma, koja eventualno koincidira sa uvođenjem nekih vakcina, može da bude i zbog povećane zainteresovanosti roditelja za zdravlje dece, razvijenih dijagnostičkih metoda, ali i raznih drugih nezdravih uticaja... Nema medicinskih dokaza da su MMR i autizam povezani, kao što se ne zna tačno šta zaista izaziva autizam
  • G

    11.05.2015 17:11
    @Anonimus - možete li da navedete u kojim je to zemljama zabranjena vakcinacija zbog religije? Poslednji put kada se slično desilo je bilo pre jedno 10-15 godina u Nigeriji kada su tamošnji imami savetovali sledbenike da ne vakcinišu decu protiv dečje paralize, što je izazvalo veliki porast te bolesti u toj i okolnim zemljama. Ne računam talibanske ekstremiste koji osim vakcinacije brane i mnoge druge, da kažemo tako, normalne stvari.
    Vidite, ako nešto izmislite, to ne mora da bude momentalno tačno jer treba da potkrepite svoju izjavu argumentima.
  • 11.05.2015 14:52
    Pitanje.
    Kako to da čitave države gde iz verskog ubeđenja zabranjena vakcinacija, nema epidemije niti se umire masovno tamo od bolesti? I kod nas pa i u svetu ima na hiljade i milione pripadnika verskih zajednica koje iz verskog ubeđenja ne primaju nikakvu vakcinu, a niti se razboljevanju, niti izazivaju bilo kakvu epidemiju? Ajde budite pameti, razmislite pa odgovorite sebi. Najlakše lupetati kako će čovečanstvo bez vakcinacije izumreti i da zastrašuju druge.
  • 11.05.2015 14:51
    Mama troje vakcinisane dece
    Duboko verujem da svaki roditelj ima pravo izbora i podržavam ove ljude što protestvuju.
    Moja deca su vakcinisana zato što verujem da tako treba.
    Nisu mi jasni roditelji koji se smatraju da nevakcinisano dete predstavlja pretnju njihovom detetu koje je vakcinisano.
    Verujete da imunizacija deluje? Vakcinisali ste svoje dete? Ako i izbije neka epidemija vaše dete je zaštićeno, zar ne? To su nam govorili kada smo odlučili da naša deca dobiju vakcine?
    Čemu onda panika i tolika mržnja prema ovim ljudima?
    Oni samo traže slobodu izbora!
  • 11.05.2015 14:46
    Prvo ispeci pa reci
    @Novosađanka - Vakcina
    Pitaj decu koja su tradala od vakcina ko je kriv?
    Prvo proveri pa ondak nešto tvrdi. Na zapadu su upravo najmasovniji protesti roditelja protiv vakcine, jer i na zapadu ima mnogo stradale deca od vakcina, gde broje čak više hiljada stradale dece. Pa recimo 2013-te godine u Bosni umrlo 2249 beba od vakcina? Ali neki radije da glume slepoću i da ignorišu sve to.
  • 11.05.2015 14:26
    Jednostavan odgovor
    @Posmatrač - Ako MMR izaziva autizam...
    "... kako to da nisu sva deca obolela ili bar većina, već samo mali procenat?"

    Nisu sva deca obolela, ali od postojanja ove nove vakcine daleko veći procenat dece obolelo od autizma nego u vremenima kada nije ni postojala vakcina. To i svetski stručnjaci potvrđuju. Autizam ne izaziva direktno vakcina, već vakcina izaziva niz rekcija i procesa koje dovode do autizma kod dece. Jer vakcina ne deluje kod svih deca isto, i nije svaki dečji organizam spreman na ovakav šok. Šta misliš zašto neka deca koje imaju jasnu alergiju ne smeju da prime vakcinu?
  • Posmatrač

    11.05.2015 11:16
    Dokaz o korisnosti vakcine...
    ... je činjenica da ne može da se iskoreni:
    - glupost,
    - primitivizam,
    - necivilizovanost,
    - nedostatak opšte medicinske kulture,
    - nedostatak opšteg obrazovanja...
    jer nema vakcine protiv nabrojanog, a da ima...
  • Brus Vilis

    11.05.2015 09:19
    @Mama
    Mi nemamo pojma, pedijatri nemaju pojma, ali zato ti znaš sve. Neoboriv argument.
  • 11.05.2015 09:02
    mom
    moje dete ima dijagnozu jednog od stanja iz autističnog spektra, ali ja ovo, verujte mi, ne mogu da razumem. ljudi pre svega nemaju pojma o autizmu i njegovim uzrocima, a da hoće da se obaveste, mogli bi naći veliki broj stručnih tekstova koji govore o genetskim uzrocima autizma. mogli bi, ali neće. lakše je verovati šarlatanima i plasirati rekla-kazala.
  • Hmm

    11.05.2015 08:27
    dovedite neku babu da im objasni kako su pre 70 godina majke rađale po desetoro dece da bi jedno preživel. dovedite im nekoliko lekara da im objasne kako izgleda smrt od boginja i zahvaljujući čemu su suzbijene. dovedite im nekog danskog epidemiologa da im prezentuje dansko, najobimnije istraživanje o bezbednosti vakcina, koje je pokazalo da ne postoji povezanost između porasta autizma i vakcinacije.

    u ovom gradu udišemo toliko toksina, deca se rađaju sve kasnije, jedemo užasnu hranu, svih problema ima i onda je tu neko siguran da sve više ima autizma zbog toga... budalaštine
  • Posmatrač

    11.05.2015 08:27
    Ako MMR izaziva autizam...
    ... kako to da nisu sva deca obolela ili bar većina, već samo mali procenat?
  • @Mama - Dozovite se pameti

    11.05.2015 08:24
    Prvo, protiv ovcijih boginja nema vakcine, pa je sasvim logicno da si obolela. Drugo, i od ostalih boginja si mogla oboleti u 41, jer ako imas toliko godina, znaci da se nisi nikad vakcinisala, jer mmr vakcine (morbile, rubele, zauske) prosto u tvom detinjstvu nije bilo. Samo sam to htela da naglasim. Inace sam protivnik obavezne vakcinacije, ali kada glupi ljudi neargumentovano nastupaju, to vise steti onom za sta se bore, nego sto pomaze. I kad procitam ovakav neznalacki komentar, donekle mi se pokoleba misljenje po pitanju obaveznih postupaka u medicini, jer neki ljudi jednostavno nisu u stanju da adekvatno sakupe informacije i razmisljaju.
  • NEvakcinacija

    11.05.2015 07:40
    A kako to?!
    Ako je vakcina zapravo imunizacija i ako stiti od bolesti, kako je onda moje dete, koje nije vakcinisano, pretnja vakcinisanom detetu?! I jos ovaj komentar-Vakcina deluje ako su svi vakcinisani :D Ovo je kao u onom filmu Sakrament, bez razmisljanja ispijaju otrov, zato sto je neko rekao da tako treba. Ma, vazi!
  • hm...

    11.05.2015 07:39
    vrtić
    Na zapadu, deca koja nisu vakcisana nemaju prava na boravak u vrtićima, školama...
    Mogli bi i mi to da uvedemo. Možda konačno i bude mesta u vrtićima.
  • LOL

    11.05.2015 07:37
    wtf
    Parada neznanja i zatupljnosti. Na ovakvim skupovima ucestvuju "roditelji"koji se informisu po drustvenim mrezama, raznoraznim hipi komunama i po trecerazrednim baba vanga novinama. Zalosna slika ko sve danas nije roditelj, jedino dobro je sto je broj takvih ocigledno mali pa mi to daje nadu da vecina roditelja ipak nije zatupljena i neinformisana i da vodi dobru brigu o svojoj deci.
  • 11.05.2015 07:27
    Ništa veštačko
    Normalno da zdravstvene ustanove se debelo ogradjuju jer znaju štetnost vakcine, ali moraju slušati one koje od ovoga profitiraju. Sramota da bez ikakve griže savesti igraju Ruski rulet sa životima naše dece. A još gore što odgovorni nikakve posledice ne snose u slučaju štete kod dece. Svaki protest protiv vakcinacije je za njih ugrožavanje njihovog profita, zato žele zastrašivati sa lažima. Da je vakcina toliko neophodna za opstanak, pa ljudski rod bi već odavno nestao bez vakcine u prošlosti.
  • Mama

    11.05.2015 07:18
    Dozovite se pameti
    Vi nemate pojma sta vakcine sadrze i od cega se prave.Pedijatri takodje nemaju pojma,nije to nihov posao.Da vakcine prave nasi ljudi za nasu decu,tj.da se proizvode u Torlaku,stvar bi bila iole prihvatljivija jer ne ocekujete da nasi naucnici zele bilo kakvo zlo rodjenoj deci.Medjutim,Torlak odavno ne proizvodi vakcine,one se uvoze iz Amerike i Evropske unije,tacnije iz zemalja koje su nas bombardovale i zagorcavaju nam zivot na sve moguce nacine.Licno sam dobila sve vakcine po redu i protokolu (kako je bio obicaj sedamdesetih i osamdesetih) i obolela od svih bolesti protiv kojih sam vakcinisana.Cak sam dobila i ovcije boginje u 41-voj godini ( od svog deteta.)
    BSG vakcina se pravi od iscedaka iz bubrega bolesnih majmuna,ostale da ne pominjem.Moje zdravo pravo i normalno dete ubrzo nakon vakcinacije obolelo je od jedne vrste epilepsije...da ne duzim pricu,tri godine smo je kljukali sumnjivim tabletama jer lekar nije hteo ni da cuje da se lecenje prekine...za svaki slucaj.Ukratko,razmislite jos jedanput.Sta bi sa onom Afrikom koja je zivela zdravo i u skladu sa prirodom a onda dodjose Ameri da ih za svaki slucaj vakcinisu? Nisu li svi oboleli od HIV-a i ko zna cega sve ne? Alo,ljudi,da li neko od vas jos uvek misli da Srbiju i Balkan neko toliko voli i zeli nam sve najbolje?!Nesto nam dokazi ne idu u prilog.Danas su vakcine u skladu sa razvojem farmaceutske industrije toliko uznapredovale da vam mogu ubaciti kakav god hoce virus ili bolest koja ce se manifestovati programirano za 5,10,15 godina? Decu vec cipuju u porodilistima sirom sveta a da vi to i ne znate. Okrenite se prirodi i svi cete biti zdravi pravi i veseli.Srecno!
  • ns

    11.05.2015 06:55
    Shvatite već jednom da autizam kao poremećaj postoji još od rođenja, a da se prvi simptomi vide posle 1. godine. MMR se prima posle 1. godine i zato predstavlja pravu hranu za teoretičare zavere i antivakcioni lobi.
  • 11.05.2015 06:55
    Meni je Nikola Aleksić poznatiji po svom pozivu Vojsci Srbije da krene da obara civilne avione, zato što nas "zaprašuju". Zaista ne znam zašto taj čovek još uvek nije iza rešetaka.
  • 11.05.2015 06:50
    ironija
    Grupa od 100 vakcinisanih odraslih ljudi protestvovalo protiv vakcinacije.
  • 11.05.2015 06:15
    kolega sa studija
    Organizator protesta Nikola Aleksić je upisao medicinski fakultet u Novom Sadu 1969 godine i nikada ga nije završio. Toliko o stručnosti.
  • 11.05.2015 06:13
    Njih 100 se okupilo???
    Ruku u vatru bih stavio da u ovom gradu živi mnogo više loodaka...........
  • Mirjana

    11.05.2015 06:12
    Kada sam dovela dete u savetovaliste da primi vakcinu prvo su mi dali papir na kome izmedju ostalog na kraju pise, da ja kao roditelj necu teretiri/tuziti zdravstvenu ustanovu ili zdravstvenog radnika ukoliko vakcina izazove nezeljene reakcije i utice na zdravlje deteta. A svi vi koji ste toliko pametni da pricate kako su ovi ljudi koji protestvuje bez mozga, prepoznajem u vama sve one druge roditelje koji su tada bili oko mene u savetovalistu i potpisivali te potvrde a nisu ih ni citali i koji besprekorno slusaju i prate sta im se servira a ne razmisljaju o posledicama, dok zdravstvene ustanove se debelo ogradjuju. Prebacimo odgovornost na roditelja i mi smo dzekovi ma dajte molim vas. U ovoj drzavi je sve naopako pa narod cuti i trpi, svaka cast i podrska ovim ljudima koji misle i bore se za svoju decu.
  • Roditelj

    11.05.2015 05:22
    Podržavam protest
    Dovoljno je primera u svetu, koji čak nisu ni dozvoljeni da se navode javno, gde su vršeni eksperimenti korištenjem pojma vakcinacije.
    Radi se o razvijenim zemljama.
    Današnje vakcine nisu kao nekada, a spremaju nam ih drugi.
    Jednostavno, to nije za zanemarivanje.
    Lekar će se uvek odbraniti sa" Radio sam po protokolu, cenim uputstva SZO."
    A nama ostane problem, Call Centar, zakazivanje za godinu i po, "specijalista je zauzet" *ako nemate para* i nemogu'noist dobijanja lekova.
    U takvom zdravstvu, u koruptivnoj državi, tražiti obaveznu vakcinaciju tu]im vakcinama je zločin na nivou genocida.
  • Novosađanka

    11.05.2015 03:21
    Vakcina
    Ovima zabij zaržali šraf u venu, pa neka se mole da ne umru. Njihova deca nisu kriva i zato ih treba vakcinisati, bar da se tuđa deca ne zaraze. Zapad je davno prevazišao ovu paranoju, a kod nas je tek sad došla, nažalost. Čujem svoju tetku koja savetuje svoje ćerke da ne vakcinišu njene unuke, jer "dijete posle ne priča, zatvori se usebe, čula ona dima na televizor". Fala bogu pa su ove vakcinisale svoju decu pre one epidemije boginja, jer ko zna šta bi se desilo da nisu.
  • v

    10.05.2015 22:54


    http://www.quickmeme.com/img/a0/a03fdc6114279654b5d485459080e1fb775445fdf9a0a339b51bf6ab3ebfda51.jpg
  • 10.05.2015 22:33
    Idioti koji razmišljaju "moje dete moja odgovornost, moja odluka.." su isti oni koji izgovaraju "ja sam te rodila ja ću i da te ubijem". Ne, ne možeš baš SVE da radiš sa "tvojom" decom. Deca nisu tvoje vlasništvo, ona su ljudska bića.
  • 10.05.2015 22:21
    Ko zna Nikolu, zna i da nije vakcinisan kada je trebalo...
    Odmah se to vidi!
  • Lajavi

    10.05.2015 22:14
    Razmislite malo!!!
    pre nego što komentarišete da ljudi nisu normalni što ne vakcinišu decu.
    Skoro niko (taj koji jeste nije normalan) nije digao buku oko vakcinacije dece protiv dečije paralize, difterije, TBC-a...
    U pitanju je MMR vakcina protiv zauški, malih boginja i rubeola koja je uvedena relativno skoro u obavezne vakcine i oko koje se podigla prašina jer postoji mogućnost da izazove autizam pogotovo kod muške dece.
    Kada vam zdravstveni radnik u savetovalištu kaže da izbegavate tu vakcinu koliko dugo možete jer u praksi vidi sve veći broj dece obolele od autizma, kako da ostanete smireni i da odvedete dete da ga vakcinišu.
  • 10.05.2015 21:53
    Farmaceutska mafija u pokusaju...
    Pa cime ste vi vakcinisani i sta vam fali?
  • bd

    10.05.2015 21:52
    ovi ljudi svojom zatupljenoscu ne ugrozavaju samo svoju decu nego i svu ostalu, vakcinacije deluje samo ako su svi vakcinisani
  • -

    10.05.2015 21:37
    -
    Ma nema frke! Tvoje dete - tvoja odluka, ali kada "popije" cerebralnu paralizu, autizam i slicno, sam da ga lecis, a ne drzava!
  • Brus Vilis

    10.05.2015 21:31
    Kada zbog tvoje (ne)odgovornosti počnu da ispaštaju ostala, pa i moja deca ti postaješ moja odgovornost. I to ti se neće dopasti.
  • undead

    10.05.2015 21:02
    nekima
    kao što su ovi, treba ukunuti pravo na razmnožavanje. Neviđena neprosvećena bratija probajte da se lečite samo svetom vodicom.
  • dvebebe

    10.05.2015 20:59
    opa, spin
    nakon pracenja teme duze vreme prilicno sam siguran da neko spinuje pricu. kojih 200 ljudi i sta oni znaju o vakcinaciji? imaju facebook pa se skupii? ne kazem da ne postoji promil sanse da vakcina izazove nezeljene reakcije, ali to vazi za i badem ili kikiriki.

    ono sto je sumnjivo sto su toliko dosadni i dobijaju paznju - a ne vidim zasto - nisam cuo da je neko zavrsio u zatvoru sto nije vakcinisao decu.

    ono sto nisam siguran je, ko gura ove neobrazovane ljude u ovakve kampanje? umm.. neobrazovani.. gde sam to jos video? :)
  • Dragoljub

    10.05.2015 20:58
    Trazite prava...
    A gde su obaveze? Ne, gospodo i dame protestanti, vi nemate prava da time sto se zalazete protiv vakcinacije ugrozavate zdravlje populacije, pogotovo onih koji iz medicinskih razloga (a ne zbog neznanja, zabludjenosti, izmanipulisanosti, itd.) ne mogu da prime vakcine. Ne, gospodo i dame protestanti, vasa deca nisu vasa svojina, da mozete sa njima da radite sta hocete; ako bismo pristali na takvu "logiku", roditelj bi imao pravo i da svoje dete ne obrazuje u skoli, ili, da ga tera da obavlja teske fizicke poslove (jer, zaboga, "roditelj zna najbolje"). Roditelj bi imao prava svoje dete da ne vodi kod zubara, vec da mu sam vadi zub, krajnike ili slepo crevo. Dakle, da sumiramo: RODITELJ NEMA PRAVO DA UGROZAVA ZDRAVLJE I ZIVOT SVOG DETETA. Za ugrozavanje zdravlja sopstvenog deteta, u toj Evropi na koju se pozivate roditeljima se deca jednostavno receno ODUZIMAJU (jer tamo postoje socijalne sluzbe koje se staraju da razne psihopatske licnosti ne ugroze svoje porodice i potomstvo).
  • 10.05.2015 20:51
    Strasno
    Strasno koliko se ljudi prave pametni, a pojma nemaju o cemu pricaju... Iskreno mislim da su svi trebali biti uhapseni zbog stete koju prave drustvu. Neznanje nije opravdanje. Vakcinacija je cista genijalnost nauke i medicine. LJUDI VAKCINISITE DECU.
  • Anima

    10.05.2015 20:45
    ...
    Stvarno je zacudjujuce koliko su glupi i primitivni ovi ljudi. I nadasve sebicni. Na svu srecu, vecina ih ignorise, ali organi vlasti ih ne bi smeli dalje ignorisati.
  • Jelena

    10.05.2015 20:38
    Moja deca moja odgovornost?
    Stvarno, a ako tvoje dete zarazi moju još nevakcinisanu bebu? Čija je to odgovornost?
  • crkveni miš

    10.05.2015 20:38
    ako mene pitate...
    JA BIH OBAVEZAO RODITELJE KOJI NE VAKCINIŠU DECU, DA POTPIŠU IZJAVU DA NIKADA OD DRUŠTVA NEĆE TRAŽITI DA LEČI NJIHOVU DECU OD BOLESTI KOJE SE MOGU JAVITI KAO POSLEDICA NEVAKCINISANJA!

    SAMO TOLIKO...Pa neka se posle prave pametni...
  • G

    10.05.2015 20:15
    Slažem se sa ovim ljudima. Istovremeno, ako im dete oboli od bolesti koje su bezmalo iskorenjene a od koje ne oboljevaju vakcinisana deca, da im to dete bude oduzeto zajedno sa ostalom maloletnom decom koju eventualno imaju, a oni budu poslati 40 godina u zatvor kako više ne bi pravili decu kojoj će potom svesno da ugrožavaju zdravlje. Posebna je stvar da u vakcinama uopšte nema "živih virusa" a ponajmanje da se takvi "ugrađuju u DNK". Teško je ovim ljudima izgleda objasniti razlog zašto je danas smrtnost novorođenčadi manja nego pre 100 godina, kvalitet života bolji ili životni vek duži.
  • 10.05.2015 20:06
    Nevakcinacija ne ugrožava samo nevakcinisanu decu, već celokupnu populaciju. Stoga, odbijanje vakcinacije treba goniti i krivično, kao izazivanje opšte opasnosti.
  • strašno

    10.05.2015 20:03
    Najviše od svega
    ne volem protuve,koje bi da nestanemo,i one koji zagovaraju vakcinisanje.Od svakog lekara ćete čuti da su vakcine korisne,zašto? pA ZATO DA IMAJU POSLE KOGA DA LEČE.
  • ovdasnji

    10.05.2015 19:53
    podrska !!
    da imam malu decu,davao bih im ulje od kanabisa sa visokim % cbd i nikakvi proizvodi od farmaceutske mafije im ne bi trebao!!!
  • Hehe

    10.05.2015 19:52
    I kosovo i rusija! WTF?
  • Jan

    10.05.2015 19:44
    odluka
    A ako dete ne primi te vakcine i tesko se razboli, roditelji nece preuzeti na sebe odgovornost, vec ce opet optuziti drzavu, i to zato sto nije dala te vakcine. Bilo prvo ili drugo, detetu se lose pise!
  • Upizd

    10.05.2015 19:40
    Molim vas, ubuduće nemojte pratiti ovakve gluposti i davati im legitimitet.
  • Maja

    10.05.2015 19:37
    Bože, Nikola Aleksić ???!
  • Marija

    10.05.2015 19:30
    ...
    Neverovatno koliko su ljudi glupi i neobavesteni.. Od svega, najvise mi je zao njihove dece..
  • 10.05.2015 19:23
    Podrzavam, brze cete nestati.
  • Država

    10.05.2015 19:19
    Narodu poručujemo -
    - e, nemate prava koja su zapisana u Ustavu. To su samo mrtva slova na papiru. Novac vlada, a Ustav je forma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna